dilluns, 26 de març del 2012

Les conclusions de la «Conferència de Barcelona» arriben demà la Parlament Europeu

Més de quaranta experts han debatut sobre aspectes tècnics i polítics de la propietat intel·lectual
La Societat d’Autors i Editors a Catalunya ha col·laborat aquest cap de setmana en la celebració de la «Conferència de Barcelona», unes jornades dedicades a la propietat intel·lectual i a les polítiques audiovisuals europees, que han organitzat conjuntament el Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya i l’Alliance Mondiale du Cinéma de Brussel·les. 
Demà dimarts, 27 de març, Pyrrhus Mercouris, comissari de la «Conferència de Barcelona», compareixerà al Parlament Europeu per portar les conclusions d’aquestes jornades, en les quals hi han participat més de quaranta experts. La trobada ha servit a advocats, productors i directors per debatre sobre aspectes tècnics i polítics de la propietat intel·lectual i del dret d'autor en el sector audiovisual, amb especial èmfasi en el nou marc legislatiu europeu, sense oblidar la lluita contra les descàrregues il·legals a l’Estat espanyol.
Els assistents a la Conferència es va comprometre a fer un seguiment i supervisar el debat que tindrà lloc al Parlament Europeu, sobre el Llibre Verd (Green Paper), que començarà dimarts que ve. També es va acordar participar en el qüestionari que proposa la Direcció General de la Competència i el de la Societat de la Informació, i publicar una proposta alternativa que ressalti el valor de l'audiovisual com un eix prioritari de la identitat i la cultura europees.
Per a un dels ponents de la conferència, John Crome, fundador del sindicat de Directors de Cinema de Gran Bretanya, exvicepresident de la FERA (Federation of European Film Directors) i actualment membre del Consell de Direcció de l’Alliance Mondiale du Cinéma de Brussel·les.: «No tenim cap dubte que el Col·legi de Directors, l’Aliança Mundial i les organitzacions i institucions han d'estar involucrats en el futur marc legislatiu per a l'audiovisual a Europa. En cas contrari, seran els poderosos interessos empresarials els que dictaran com es desenvoluparà el sector en el futur. A l'Aliança no veiem la necessitat que el mercat europeu sigui un mercat unificat, creiem en la diversitat cultural.»
John Crome també va animar «als directors espanyols a ser actius i fer propostes al qüestionari del Llibre Verd de la Comissió Europea». Per la seva part, Pyrrhus Mercouris, consultor per a temes europeus de l'Aliança Mundial, va assenyalar que «l'Agenda Digital Europea ha de contemplar amb determinació el finançament de la cultura i assegurar els fons necessaris per a l'audiovisual» i va destacar que, per a l'Aliança, «l'audiovisual és l'element essencial per al desenvolupament de la indústria digital».
Jordi Grau, vicepresident del Col·legi de Directors, va remarcar la necessitat de «la protecció legal de la propietat intel·lectual i del dret d'autor en la seva doble variant, l’econòmica i la moral».
El divendres 23 de març, en el marc de la jornada inaugural de la «Conferència de Barcelona», el president de l'Institut Buñuel de la Societat d'Autors i Editors Manuel Gutiérrez Aragón, va insistir en «la necessitat de fer pedagogia sobre la propietat intel·lectual», i es va mostrar «confiat a obtenir resultats pràctics» de la Conferència.
Per al president del Col·legi de Directors de Catalunya, Santiago Lapeira, «la mirada cap a Europa és imprescindible a curt i mig termini. No solament és una qüestió de mercat: hem de marcar-nos com a objectiu prioritari no perdre la nostra capacitat de tenir una mirada pròpia sobre els assumptes que ens afecten com a ciutadans i com a artistes. El nostre cinema és una manera de participar, des de la diversitat, en la cultura comuna europea. Assegurar la seva viabilitat i la seva visibilitat és una responsabilitat que no eludirem».
«Hem de treballar, no només i únicament en els temes de les ajudes europees, sinó, i molt especialment, en enfortir les polítiques que generin seguretat jurídica pel que fa a la propietat intel·lectual i al futur del cinema europeu» va afegir el President del Col·legi durant la clausura de la conferència.

Així mateix, Lluís Valentí, director del Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya, va anunciar que «el Col·legi crearà una comissió dedicada a la política audiovisual europea que desitja obrir a la resta del sector. En les properes setmanes ens entrevistarem amb les autoritats europees i els grups del Parlament Europeu per presentar-los les nostres propostes».
La col·laboració de la Societat d’Autors i Editors i el Col·legi de Directors de Catalunya

La Societat d’Autors i Editors dóna suport a l’associacionisme creatiu audiovisual d’entitats com el Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya, amb qui té establert, des de fa anys, un conveni de col·laboració. Aquest conveni es concreta en la promoció i difusió de l’obra cinematogràfica, el foment de la visibilitat de l’autoria audiovisual, la defensa de la propietat intel·lectual i els drets morals dels autors, així com la formació continuada en matèria audiovisual per part de la Fundació Autor.

El Col·legi de Directors i Directores de Cinema de Catalunya té establert des de fa 15 anys el seu espai estable a la seu de la SGAE a Catalunya.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada